Mit jelent az eltakarás (cloaking) a SEO-ban?

eltakarás

Az eltakarás definíciója

Az eltakarás (cloaking) egy black hat SEO technika, amelyben egy webhely más URL-t, oldalt vagy tartalomrészletet jelenít meg a keresőmotoroknak (a jobb rangsorolás érdekében) mint amit a felhasználóknak.

A szándékosan végzett eltakarás célja a Google és más keresőmotorok átverése, ami természetesen sérti azok irányelveit. Előfordulhat például, hogy egy webhelyen sok vizuális elem szerepel, de csak kevés szöveges tartalom, amit a Google általában nem néz jó szemmel. Régebben a nagy mennyiségű Flash elemeket használó oldalakat is szokás volt eltakarni.

Az eltakarás történhet véletlenül is, azonban ennek a következményei ugyan olyan súlyosak lehetnek, mint a szándékos megtévesztésnek.

Szóval, hogy működik az eltakarás, mik a következményei és hogyan kerülheted el saját webhelyeden?

 

Az eltakarás módszerei

Az eltakarás többféleképpen is előfordulhat egy webhelyen, és ezek közül mindegyik tilos a Google szemében. Íme az eltakarás leggyakoribb formái:

 

Láthatatlan szövegek

Egyes webmesterek rejtett, a felhasználók számára láthatatlan szövegekkel próbálják kijátszani a keresőmotorok algoritmusait.

A legegyszerűbb módszer erre azonos színűre állítani a szöveget, mint a hátteret, de léteznek CSS és JavaScript megoldások is.

 

User agent eltakarás

A webszerverek az úgynevezett user agent („felhasználói ügynök”) alapján állapítják meg, hogy egy felhasználó vagy egy keresőmotor robotja próbálja elérni egy webhely tartalmait. Az user agent adatokat a látogató böngészője által küldött HTTP kérés tartalmazza.

A szervernek tehát elég ellenőriznie, hogy a kérés milyen user agent adatokat tartalmaz, és ez alapján más verziót mutathat a valódi felhasználók és az indexelést végző keresőmotorok számára.

 

IP eltakarás

Az IP eltakarása az egyik leggyakoribb eltakarási módszer a keresőoptimalizálásban.

Ez az, amikor egy felhasználó egy másik webhelyre kerül átirányításra egy egyébként magasan rangsoroló webhelyen keresztül.

 

HTTP Accept-Language eltakarás

Ezzel a módszerrel a szerver a HTTP kérések Accept-Language fejlécét vizsgálja meg, hogy megkülönböztesse a felhasználókat a robotokzól. Ha a kérést egy robot küldi, akkor a szerver az oldal egy másik verzióját jeleníti meg a felhasználóknak szánt helyett.

 

Miért kell kerülni az eltakarást?

Az eltakarás és más black hat SEO technikák nem számítanak illegálisnak, tehát nem is büntethetők jogi eszközökkel. Azonban mivel sértik a Google webmesterek számára megfogalmazott irányelveit, súlyos következményei lehetnek webhelyed SEO teljesítményét illetően.

Íme néhány nyomós érv, amiért jobb, ha elkerülöd az eltakarást:

 

Megbüntethetnek érte

Akár Akarva, akár akaratlanul teszed, az eltakarás és egyéb black hat SEO technikákkal komoly büntetéseket „nyerhetsz” a Googletól. Ilyenkor rangsorolásod jelentősen visszaesik, tehát az egyébként tisztességes keresőoptimalizálási erőfeszítéseid is kárba vesznek majd.

Ha pedig a Google egyszer megbüntet valamiért, a következményekből rettenetesen nehéz lesz felépülnöd.

Egy ilyen hiba kijavítása akár több hónapnyi munkába is telhet, tehát hosszú ideig nem is álmodhatsz majd arról, hogy visszanyerd korábbi helyezéseidet. Egyes webhelyek soha nem térnek vissza a korábbi rangsorokba.

 

Webhelyed kitiltásra kerülhet

Bizonyos esetekben, ha a Google rajtakap az eltakaráson, akkor meglehet, hogy nem úszod meg egy „egyszerű” büntetéssel. Akár teljesen és véglegesen is kitilthat az indexéből.

Ezt nevezzük kézi műveletnek, vagy kézi büntetésnek – ezekből sokkal nehezebb felépülni, mint a fentebb vázolt algoritmikus büntetésekből.

Ha webhelyed nincs jelen a Google indexében, akkor a Google és a felhasználók számára olyan, mintha nem is létezne – ugyanis nem jelenhet meg a találatok között. Hiába töltöttél hónapokat, éveket a legfontosabb kulcsszók megcélzásával – egy pillanat alatt mindened eltűnhet a Googleról.

Ritka esetekben fellebbezhetsz a Googlenál és visszakerülhetsz az indexbe, de erre nem szabad mérget venni.

 

Biztos lehetsz benne, hogy le fogsz bukni

A Google és más keresőmotorok évtizedek óta tökéletesítik módszereiket az eltakarás és más black hat SEO technikák felismerésére. Manapság már azok a trükkök sem működnek, amelyeket tíz évvel ezelőtt is csak egy SEO szakember tudott volna kivitelezni.

Nem az a kérdés tehát, hogy le fogsz-e bukni, hanem az, hogy mikor. Magabiztosan számíthatsz rá, hogy inkább előbb, mint utóbb.

 

Kárt tehet márkádban

Ha valamivel megpróbálod átverni webhelyed látogatóit, az egész márkádra rossz fényt vet majd – nem csak az interneten, hanem azon kívül is. Az emberek nem szeretik, ha átverik őket, és ha közönséged rájön, hogy erre számíthatnak tőled, akkor soha többé nem keresnek majd semmilyen ügyben.

Ha eltakarással vagy más black hat technikákkal próbálsz előnyt szerezni, akkor vajon mit spórolsz ki termékeidből és szolgáltatásaidból?

Ügyfeleid beléd vetett bizalma összeroskad majd – nem ez a márkaépítés célja.

 

Miről ismerhető fel az eltakarás egy webhelyen?

Több okból is érdemes megtanulni, hogy hogyan ismerheted fel az eltakarást az interneten.

Mindenekelőtt jó, ha meg tudod állapítani egy meglátogatott webhelyről, hogy megbízható-e. Ha eltakaráson kapsz egy webhelyet, akkor jobban teszed, ha nem látogatsz rá többet.

Előfordulhat továbbá, hogy ha egy rosszindulatú behatoló próbál meg hozzáférni webhelyedhez. Ha sikerül bejutnia, akkor az eltakarás lehet az egyik módszer, amivel próbálja majd bemocskolni márkád hírnevét a keresőmotorok és ügyfeleid szemében.

Ez egyrészt kitiltáshoz vezethet a Google indexéből, másrészt pedig látogatóidat is veszélybe sodorhatja – és a tiéd lesz a felelősség.

Lássuk tehát, hogy hogyan ismerheted fel az eltakarást, mielőtt tönkretehetné webhelyedet:

 

Hasonlítsd össze a keresőtalálatot a tényleges weboldallal

Amikor a Google elhelyez egy oldalt a keresőtalálatok között, akkor egy rövid szövegrészlet vagy a meta leírás jelenik meg az adott tartalomból, gyakran vastag betűkkel. Ha azonban ez a szöveg sem az oldal meta címkéi között, sem magában a tartalomban nem található, akkor meglehet, hogy egy egészen más oldalról származik, amit csak a keresőmotorok látnak.

 

Figyelj oda az egyéb SEO trükkökre

Ha egy webhely kérdéses SEO technikákat használ, akkor az már alapból gyanúra ad okot. A rossz minőségű tartalmak, a kulcsszóhalmozás, az irreleváns (gyakran vásárolt) visszahivatkozások mind árulkodó jelek.

Ezek persze nem jelentik azt, hogy a webhely eltakarást is használ, de már önmagukban rossz jeleknek számítanak.

 

Használj egy online eltakarás-ellenőrzőt

Az egyik legegyszerűbb módszer az eltakarás ellenőrzésére egy kifejezetten erre a célra létrehozott, ingyenes online eszköz használata. A „cloacking checker” kifejezésre rákeresve több ilyen opciót is látsz majd a találatok között.

Ezek az eszközök könnyedén használhatók és nem kell fizetni értük. Némelyikük nem csak az eltakarást képes észlelni, hanem más, rejtett szkripteket és potenciálisan káros forráskódokat is.

Érdemes saját webhelyedet rendszeresen ellenőrizni ilyen eszközökkel, például auditjaid során. Ez segít megfelelni a Google irányelveinek és megőrizni hírnevedet ügyfeleid köreiben.

Gyakori kérdések

SEO hírek, újdonságok

Keresőoptimalizálás cikkek SEO szakembereinktől, saját kutatásunk, gyakorlati tapasztalataink és külföldi irodalom alapján. 

További bejegyzések