Mi köze van a webtárhelynek a SEO teljesítményhez?

A webtárhelyek és a SEO kapcsolata

A webtárhely egy olyan szolgáltatás, amely egy webhely tárolásához és megosztásához szükséges technológiát biztosítja. A webtárhely lényegében webhelyed „otthona”. A weboldalak speciális számítógépeken, úgynevezett szervereken tárolódnak, és a látogatók böngészői ezekről kérik le a megtekinteni kívánt tartalmakat.

Egy webhely létrehozásakor a legtöbb cég a designra, fejlesztésekre, SEO-ra és egyéb online marketingre fordítja legtöbb figyelmét és pénzét. A webtárhely azonban gyakran csak mellékes tényezőként merül fel.

Megfelelő tárhely nélkül azonban még egy mutatós, értékes tartalmakat kínáló webhely is pocsék felhasználói élményt kínál majd lassúsága és instabilitása miatt.

Íme a legfontosabb tudnivalók a webtárhelyek és a SEO kapcsolatáról.

webszerver SEO

Mit kínál egy jó webtárhely?

A webtárhelyek nem csupán tárhelyt biztosítanak a cégek számára. Egyéb fontos szolgáltatásokat is nyújtanak, amelyeknek köszönhetően a webhelyek üzemeltetői (cégvezetők, marketingesek stb.) egyéb feladatokra fordíthatják idejüket és energiájukat.

Az alábbi szolgáltatások minden valamirevaló webtárhelyben megtalálhatók:

  • Email: A webhelyhez kapott domain névhez általában egy email szolgáltatás is tartozik, amelyen a webhely üzemeltetői saját fiókokat hozhatnak létre maguknak.
  • FTP hozzáférés: Az FTP segítségével fájlokat tölthetsz fel számítógépedről egy webszerverre (illetve fordítva). A webhely elérhető lesz az internetről, a fájlátvitel viszont FTP-n keresztül történik majd. Ez a funkció nélkülözhetetlen a webfejlesztők számára.
  • Fokozott biztonság: Sok webtárhely valamilyen SSL/TLS tanúsítványt is kínál a felhasználók adatainak titkosítása érdekében.

 

Miért fontos jó webtárhelyt választani a SEO-hoz?

A Google igyekszik olyan oldalakat felsorolni a találatok között, amelyek pozitív felhasználói élményt biztosítana a látogatók számára. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy egy webhely stabil lábakon álljon – azaz jó webtárhelyen helyezkedjen el.

Íme a legfontosabb technikai szempontok, amelyeket a webtárhely közvetlenül befolyásol:

 

A webhely sebessége

seo tekintetében a sebesség egy nagyon fontos rangsorolási szempont. Az olcsó, rossz minőségű webtárhelyek pedig a lassú webhelyek otthonai.

Egy jó minőségű webtárhely ezzel szemben gyors működést biztosít, csökkentve ezzel az oldalak betöltési idejét, és az elveszített, türelmetlen látogatók számát. A Google megállapította, hogy egy jó webhely mobileszközökön ideális esetben legfeljebb 2 másodperc betöltődik.

Saját webhelyed sebességét (oldalanként) a Google PageSpeed Insights eszközzel mérheted le.

A webhely sebességével és a seo-val kapcsolatban muszáj megemlíteni az alapvető webes vitals-mutatókat. Ezek a mutatók lényegében azt mérik, hogy milyen hatással lehet a felhasználói élményre a weboldalak betöltési sebessége:

  • Legnagyobb vizuális tartalomválasz (LCP): Ez mutatja meg, hogy mennyi időbe telik betölteni az oldal legnagyobb vizuális elemét az oldal felhasználó által is látható részén. Ez gyakran egy kép, de lehet egy hosszabb bekezdés is.
  • Első interakciótól számított válaszkésés (FID): Ez mutatja meg, hogy mennyi idő telik el a felhasználó első interakciója (pl. egy linkre kattintás) és a webhely válasza között. Lényegében azt jelenti, hogy mennyi időre van szükség, hogy az oldal interaktívvá váljon a felhasználó számára.
  • Elrendezés összmozgása (CLS): Ez mutatja meg, hogy mennyire mozdítják el egymást az oldal különböző vizuális elemei az oldal betöltődése során. Ha például egy látogató azért kattint félre, mert egy később megjelenő kép arrébb mozdított egy gombot, akkor ez meglehetősen bosszantó lehet, és ront a felhasználó élményen.

 

Biztonság

Megfelelő biztonság nélkül egy webhely sebezhetővé válik a hackerekkel, spammel és rossz minőségű visszahivatkozásokkal szemben. Ezek mind rossz hatással lehetnek a SEO teljesítményére, és még büntetéseket is „nyerhetsz” velük a Google-tól.

Szintén előfordulhat, hogy webhelyedet valamilyen rosszindulatú szoftver fertőzi meg, ami veszélybe sodorhatja felhasználóid személyes adatait, illetve tiltólistára is kerülhetsz miatta a Google-nál és más keresőmotorknál.

Számos webtárhely kínál úgynevezett SSL tanúsítványokat, amelyek titkosítják a webszerver és a felhasználók közötti kommunikációt.

Szintén bizalomgerjesztő, ha egy webtárhely színvonalas technikai támogatást és ügyfélszolgálatot kínál, hogy minden adódó problémát minél hamarabb jelenthess és/vagy orvosolhass. Ha például webhelyed valami miatt lelassul, akkor fontos, hogy mielőbb jelezni tudd ezt a technikai szakértőknek.

 

Elhelyezkedés

A keresőmotorok gyakran azt is figyelembe veszik, hogy pontosan hol is helyezkedik el webhelyed. Különböző helyi jelek alapján döntik el, hogy mely tartalmak mely felhasználók számára lehetnek relevánsok:

  • Hol tartózkodik a felhasználó?
  • Hol található a cég?
  • Hol található a webhely?

Nem mindegy tehát, hogy hol helyezkedik el a szerver, amin webhelyedet tárolod.

Egy magyar közönségnek szánt, első sorban magyar nyelvű webhelyt nincs értelme egy ázsiai szerveren elhelyezni. Ha webhelyed nemzetközi közönségnek szól, akkor a legjobb megoldás CDN-t használni. Egy CDN több szerveren is elhelyezi weboldalaid másolatát, hogy a közeli felhasználók minél gyorsabban elérhessék azokat.

Nem érdemes tehát csak azért a határon túli webtárhelyt választani, mert olcsóbb, mint a hazai opciók.

Gyakori kérdések

SEO hírek, újdonságok

Keresőoptimalizálás cikkek SEO szakembereinktől, saját kutatásunk, gyakorlati tapasztalataink és külföldi irodalom alapján. 

További bejegyzések