Így tüntesd el linkprofilodból a rossz visszahivatkozásokat

Így szabadulj meg a rossz visszahivatkozásoktól

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a rossz visszahivatkozások negatív hatással lehetnek egy webhely linkprpfiljára – minél több rossz minőségű webhely hivatkozik saját domainedre, annál valószínűbb, hogy rangsorolásod csökken majd, mert – ha úgy tetszik – „rossz fényt vetnek rá”.

Így tüntesd el linkprofilodból a rossz visszahivatkozásokat

Ezeket a hivatkozásokat be lehet szerezni szándékosan és nem szándékosan is. Ha például az ember egy csapnivaló seo ügynökséget bérel fel, az – normális munkavégzés helyett – jó eséllyel rossz minőségű linkeket vásárol majd alacsony minőségű webhelyekről, vagy saját maga tölti fel egyik ilyen linkelő webhelyét csak azért, hogy több hivatkozás mutasson gyanútlan ügyfele webhelyére. Ez rövidtávon működhet, de a Google gyorsan felismeri majd a trükköt, és a kezdeti fellendülés után garantált a súlyos visszaesés.

 

Szóval miről ismerheted fel a rossz visszahivatkozásokat, és mit tehetsz ellenük? A következőkben ezekre a kérdésekre válaszolunk!

 

Miről lehet felismerni a rossz minőségű visszahivatkozásokat?

Habár több tényező is befolyásolja egy hivatkozás minőségét, a legfontosabb az, hogy milyen tekintélyű webhelyen helyezik el őket. Néha egészen egyértelmű, ha egy hivatkozás rossz forrásból származik, míg sokszor tüzetesebben is át kell vizsgálni a linkelő webhelyet, hogy kiderítsd, megéri-e „megtartani” onnan egy hivatkozást, vagy SEM (erről később bővebben).

 

Nézzük, hogy milyen linkek jelenthetnek problémát!

 

Linkek, amik csak linkelés céljából létrehozott webhelyeken szerepelnek

Számos olyan webhely van, amit a szerkesztők teletöltenek egymáshoz alig (vagy semennyire SEM) kapcsolódó tartalmakkal, csak azért, hogy legyen mibe hivatkozásokat elhelyezni . Sokan teszik ezt egy ingyenes WordPress webhellyel, és még arra sem veszik a fáradtságot, hogy megváltoztassák az alap témát. Az ilyen webhelyekre általában nem hivatkoznak más domainek, vagy legfeljebb egy ugyan olyan rossz linkhálózat részét képezik.

 

Hozzászólásokban elhelyezett linkek

A blogbejegyzések kommentszekciói a black hat linképítők, és az általuk üzemeltetett robotok játszóterei. Biztosan te is találkoztál már ilyen hozzászólásokkal magyar, vagy külföldi webhelyeken (természetesen általában az adott webhely nyelvén): „Nagyszerű cikk! Köszönöm, hogy megírtad! Jó lenne többet megtudni a témáról! Itt is érdekes dolgokat találsz: …„ és jön a hivatkozás egy másik webhelyre.

 

Néha teljesen testre szabottak ezek a hozzászólások, és a szerző neve is szerepel bennük. Sajnos a hozzászóló, linkelő robotok egyre ügyesebbek, és egy átlagos felhasználó nem is feltétlenül tudja megkülönböztetni ezek kommentjeit a valós felhasználókétól. Azonban akárki is helyez el hivatkozást egy webhely hozzászólásai között, az a link nem lesz hasznos a hivatkozott domainnek!

 

Túloptimalizált horgonyszöveggel ellátott linkek

A horgonyszöveg a hivatkozások fontos részét képezi. Egy jó hivatkozás horgonyszövege általában természetesen illik a szövegkörnyezetbe, esetleg kizárólag csak a célwebhely márkanevét, vagy URL-jét tartalmazza. Ha azonban webhelyedre sok olyan hivatkozás mutat, amelyek horgonyszövege szándékosan válogatott kulcsszavakat tartalmaz, akkor arra a keresőmotorok könnyedén gyanút foghatnak, ugyanis a pontos kulcsszavak használata a horgonyszövegben az egyik leggyakoribb black hat seo technika.

 

Duplikált tartalmakban elhelyezett hivatkozások

Fentebb már említettük, hogy vannak webhelyek, amiket csak azért hoznak létre, hogy aztán véletlenszerű tartalmakkal töltsék fel azt. Az ilyen webmesterek néha veszik a fáradtságot, és kapcsolódó tartalmakat gyűjtenek össze a webhelyre, azonban ezek többsége általában más forrásból származik, tehát másoltnak, duplikáltnak számít. Ha egy ilyen duplikált tartalomból, vagy ilyen webhelyről hivatkoznak domainedre, abból nem sok jó sül majd ki.

 

Mit lehet tenni a rossz visszahivatkozások ellen?

Ahogy webhelyed egyre nő, és tekintélye növekedni kezd az interneten, elkerülhetetlen, hogy kéretlen forrásokból is hivatkozzon rá valaki. Amikor ez megtörténik, több dolgot is tehetsz az ellen, hogy a Google lerontsa a rangsorolásodat (vagy hogy visszaszerezd a büntetés előtti pozíciódat).

 

Kérd meg a webhely tulajdonosát, hogy távolítsa el a hivatkozást

Ez a legegyszerűbb módszer, habár értelemszerűen nem mindig válik be. Fel kell keresned az adott webhely tulajdonosát, vagy szerkesztőjét, és illedelmesen, türelmesen megkérni őt, hogy legyen szíves eltávolítani a hivatkozást a webhelyről (és minden egyéb hivatkozást is, ami arról a domainről a tiédre mutat). Elképzelhető, hogy lesznek, akik nemet mondanak erre, válaszra sem méltatnak, vagy pénzt kérnek cserébe. Ha ez a helyzet, akkor mással kell próbálkoznod – nézd meg a többi lehetőséget is:

 

Használd a Visszautasított linkek eszközt

A Google egy speciális eszközzel is rendelkezik, amivel megadhatod a keresőmotornak, hogy mely visszahivatkozásokat ne vegye figyelembe webhelyed rangsorolásakor. Ezt minden esetben érdemes elvégezni, és általában ez a legjobb megoldás, ha a kérdéses webmesterek nem hajlandók együttműködni veled, és eltávolítani a hivatkozásokat webhelyükről.

 

Ellenőrizd, hogy mely alacsony minőségű oldalakra mutatnak a hivatkozások, és töröld ezeket webhelyedről

Ez a módszer működhet, ha a webmesterek nem kooperatívak, de számos hátulütője is van. Egyrészt jó eséllyel nem szeretnél megválni gyengébb oldalaidtól sem, elvégre valószínűleg azok is képviselnek némi értéket webhelyed egészében. A másik gond, hogy amikor egy keresőmotor megpróbálja követni az oldalra mutató hivatkozásokat más webhelyekről, akkor egy 404-es hibával találja majd szembe magát. A Google nem szereti, ha egy webhelyen sok a 404-es hiba, mert az a karbantartás elhanyagolására utal.

 

Töröld webhelyedet

Ha a rossz visszahivatkozások egyszerűen maguk alá tiporják domainedet, akkor elképzelhető, hogy kevesebb munkával járna újjáépíteni azt, mint megszabadulni ezektől. Természetesen ez a legdrasztikusabb lépés, és csak végső esetben érdemes alkalmazni!

 

A forgalomról

Bármelyik módszert is választod, biztos lehetsz benne, hogy a webhelyedre hivatkozásokon keresztül érkező forgalom csökkenni fog. Ennek két oka van.

 

Egyrészt a Google látni fogja, hogy kevesebb hivatkozás mutat a webhelyedre, és habár ezek toxikus, rossz minőségű linkek, a Google mégis úgy értelmezi majd hirtelen eltűnésüket, hogy webhelyed valószínűleg kevésbé érdekes, mint eddig volt, így egy picit megeshet a rangsorolásod. Természetesen idővel egy sokkal jobb pozíciót nyerhetsz majd vissza, csak kelleni fog egy kis idő a Google-nak, hogy értelmezze, hogy valójában rossz linkek tűntek el.

 

A másik ok, hogy akármilyen rossz is egy hivatkozás minősége a Google szemében, a felhasználók ebből semmit sem vesznek észre – nekik egy hivatkozás az egy hivatkozás, és ha érdekli őket, amit kínál, akkor rákattintanak. Tehát ha eltűnnek a linkek, akkor kevesebb felhasználó talál majd rá webhelyedre ily módon.

 

Ha a fent említett visszautasított linkek eszközt használod, akkor a Google „elfelejti” ugyan a hivatkozásokat, de a felhasználók továbbra is használhatják őket!

 

A linkprofil „meggyógyítása” garantáltan egy munka- és időigényes feladat lesz, de sokan erősíthetsz vele webhelyed (vagy egy ügyfeled webhelyének) keresőoptimalizálásán!

SEO hírek, újdonságok

Keresőoptimalizálás cikkek SEO szakembereinktől, saját kutatásunk, gyakorlati tapasztalataink és külföldi irodalom alapján. 

További bejegyzések